Padlókiegyenlítés és vízszigetelés

Ebben a bejegyzésben a kislakás padlókiegyenlítéséről és a padló vízszigeteléséről olvashatsz. E két lépés között csempézték a fürdőszobai falat. Sokat dolgoztak a padlón, mert 10-15 centivel lejjebb kellett varázsolni, és a nedves talaj miatt vízszigetelni is akartuk a földszinti kislakás burkolatát.

Az eredeti padlószint

A bontás váratlan mennyiségű sittet eredményezett, többek közt azért, mert a padló szintjéből rengeteget el kellett venni, hogy lejjebb kerülhessen, a folyosó szintjéhez minél közelebb.

Kérdéses volt, hogy meddig tudunk menni, mert ez régebben nem lakás volt, hanem a ház közös mosókonyhája, és alatta fut egy kéménycső, ami már inaktív. A kislakás bontásáról ITT nézegethetsz még több képet.

Szerencsére sikerült elérni a lépcsőfokmentes ki-és bejárást. Ha nem tudod, mi az a kislakás, és hogy mit akartunk kihozni összesen 8 négyzetméternyi alapterületből, a kislakás tervezését ITT láthatod alaprajzzal, 3D-s SketchUp videóval.

Néhány kép a korai állapotokról, még visszanézni is rossz:

Az új padlószint mérése

A bontás után feltöltötték a nagyobb lukakat, és folytatódott a felújítás.

Amikor a padló következett, keresztvonalas szintezőlézert használtak. A padlószintet kicsi porfix tégladarabokkal jelölték. Ezekre fektették rá a fémrudakat, hogy meglássák, hány zsák padlókitöltőre lesz szükség.

A számolgatások után arra jutott a generálkivitelezőnk, hogy jobban megéri még egy keveset bontani az ablak közelében, és akkor még lejjebb kerül a padló ~2 centivel, és kevesebb anyagot kell venni: 18 zsák helyett körülbelül feleannyit.

A hátunk közepére se hiányzott a bontás robaja, amikor már az építés tartott, de alacsony szintet akartunk, úgyhogy bontogattak még egy keveset.

Padlókiegyenlítés

A Mapei Novoplan Maxi aljzatkiegyenlítő habarccsal töltötték fel vízszintesre a padlót. Bőséges időt hagytunk a száradásra, mert a kislakás viszonylag hűvös, és közvetlenül alatta van a talaj.

A kis tégladarabokat kivették, és laposabb darabokat tettek be. Erre még rákerül a burkolat, ami összesen ~ 2 centi, de amennyire csak lehet, lefaragtuk a padlószintet.

Nappali vízszigetelése – 2. rész

Felújítás közben döntöttünk úgy, hogy az egész lakás padlószintje alá szeretnénk vízszigetelést.

A vízszigetelés 1. részét ITT láthatod.

A legkorszerűbb vízszigetelési módok túl drágák voltak, de valamit mindenképp szerettünk volna a csempe alá, mert a nagylakás padlóburkolása óta eltelt szűk 3 év alatt néhány helyen salétromosak a fugavonalak. Azaz helyenként fehér foltok virítanak, és itt-ott kipereg a fuga.

Ugyanazt a folyékony fóliát használtuk, amit a fürdőszoba vízszigeteléséhez is. Ez nem pont erre való, hanem arra, hogy bent tartsa a vizet a lakásban, de ez a legvékonyabb megoldás. Némi idő elteltével beszámolok róla, hogy van-e különbség a vizesedés tekintetében a két lakás padlója között.

Ha földszinti ingatlant vízszigetelnél utólagosan, járj utána, milyen opciók közül választhatsz. A mi esetünkben a kékezés tűnt a legjobb megoldásnak, pláne a semmilyen vízszigeteléshez képest.

Amikor mindenhol megszáradt a vízszigetelés, elkezdődött a padlóburkolás. A következő kislakásos bejegyzésben a nappali burkolását láthatod, és megmutatom, milyen eszközökkel dolgoztak.

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük